Na een heerlijke nazomer met fijne inspiratie loopt het jaar 2018 weer bijna ten einde.
We gaan het jaar afsluiten en beginnen weer aan een nieuw jaar. Wij hopen dat voor jullie 2018 een goed en eigen-wijs jaar is geweest met mooie, eigen-wijze momenten. En dat als er mindere momenten waren, er steun was om die te dragen en de weg vooruit te vinden.
Het was een jaar van werken maar ook een jaar van ontspanning meer serieus gaan nemen. Genieten van ons vak en van goede rust. Waardoor we meer gedaan krijgen.
Leefstijl – afgelopen jaar steeds meer een thema bij ons zelf. Door ons in eerste instantie zelf te bevragen op ongezond gedrag, leren wij ons meer te verplaatsen in de uitdagingen die niet alleen wij, maar ook onze klanten tegenkomen. Daarom zetten wij ons steeds meer actief in op dit gebied. Het is niet per definitie makkelijk om daar verandering in te brengen. Leefstijl gaat vaker over vanzelfsprekende, lang ingesleten patronen. Dit vraagt om een bewuste keuze en omslag.
Het kan daarnaast lastig zijn om de motivatie te vinden voor starten met een gezonde(re) leefstijl. Onderwerpen kunnen vanuit meerdere invalshoeken benaderd worden. Echter door simpel en klein te denken en in gesprek te gaan zien we ook mooie veranderingen. Iedereen mag eigen-wijs zijn en kiezen wat bij hem of haar past. Wij willen elkaar respecteren en in waarde laten. Een klimaat scheppen waar fouten maken erbij hoort.
In zo’n sfeer vinden ontwikkelingen plaats… waarvan hier een aantal op een rij:
– Een jongeman is op zichzelf gaan wonen en krijgt via zijn oma de groenten uit eigen tuin, wat hem stimuleert tot zelf en gezond koken. Van iemand die overdag leefde op koffie en sigaretten is hij overgegaan naar gezond(er) eten. Met als gevolg minder nerveus, beter geconcentreerd, rustiger en vrolijker voelen.
– Een jongen met autisme is zijn leefstijl gaan verbeteren door zijn gamen wat meer af te bakenen met als gevolg meer tijd om weer te gaan zwemmen en hij slaapt nu beter.
– Een jongedame is veel meer naar evenwicht in haar leven aan het kijken. Rust nemen zien we in haar begeleiding als een vaardigheid. Ze ziet nu steeds beter in wat serieuze rust voor haar kan betekenen en krijgt nu veel meer gedaan.
– Een gezin wordt zich bewust van hun jachtige leven, waarbij ze elkaar uit het oog verliezen en niet meer kunnen genieten door de druk die zij ervaren. Er worden keuzes gemaakt, nagedacht over meer momenten samen en echte oprechte aandacht voor elkaar.
– Een moeder wordt gestimuleerd om te leren aanvaarden wat niet te veranderen is, waardoor ze uit haar negatieve spiraal komt. Vooral veel buiten zijn, gezonde wandelingen en oog voor de natuur, helpen haar om het hoofd leeg te maken. Werkelijk aarden (goed met de voeten op de grond staan) en lichaamsbesef geeft deze moeder rust en energie.
– Bij een jongetje met ADHD is regelmatig aandacht voor hoe slaap, stress en voeding een invloed kunnen hebben op zijn gedrag. Ouders proberen op een creatieve manier te zorgen voor een gezonde maaltijd en beperken snoep (dat vol zit met allerlei kleurstoffen en suiker).
– Bij een vrouw met autisme leggen we het verband tussen haar lichamelijk klachten, stress – en hoe dit verminderd is met regelmatig sporten. Ze heeft vrijwel geen last meer. Dan is er de hardnekkige gewoonte van het roken – waarin ze zoekt tussen een manier om te stoppen … en de verleiding van samen roken dat ook wel lekker en gezellig is.
– Als Kerstattentie geven wij dit jaar alle kinderen, jongeren, mannen en vrouwen een eigen-wijs waterflesje. Nu al blijkt dat positief hierop gereageerd wordt door onze beweegredenen hiervan uit te leggen en het geeft een ingang om hier verder met elkaar in gesprek over te gaan. De huidige (voedings)patronen en leefwijzen en al die visies over hoe het beter te doen, zet in elk geval aan het denken. Het meest mooiste is dan de “opbloeiende praktijk” … waar je ziet wat werkt voor iemand.
Geef een reactie